[A mentor - tudástár egy folyamatosan bővülő információs anyag, amely tematikusan veszi végig a fotográfia szabályait. Ezeket a szabályokat részletezve, saját megfogalmazásban, saját felvételekkel illusztrálva taglalja. A tudástárra jellemző, hogy a gyakorlati alkalmazást helyezi előtérbe, szándékosan nem a fotográfia történetére vagy technikák taglalására helyezi a hangsúlyt. Ez egy laza fotósuli. Tarts velem!]

 

 

1. Mélységélesség (depth of field)

Ez a fejezet részletesen taglalja a nagy és kis mélységélesség gyakorlati alkalmazását, fotókkal illusztrálva. A bejegyzés folyamatosan bővül, olyan fogalmakat tisztáz, mint a bokeh, blende, fókusz, perspektíva, teleobjektív, képelrendezés, stb. mélységélességről bővebben

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

2. Fotó kompozíció, képkompozíció

A fotókon található képalkotó elemek egymáshoz való viszonya, összhatása, mondanivalója, a felvételek elrendezése mind mind a kompozícióhoz kapcsolható fogalmak. Ezeket hivatott megfogalmazni, kifejteni a fotókompozíció pontja. Fontos hozzátenni, hogy ez a legnagyobb témakör, mely kimeríthetetlen, hiszen végtelen sokféle kompozíció létezik, mégis fontos végigvenni a legfontosabbakon. fotó kompozícióról bővebben

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

3. Fehéregyensúly (színhőmérséklet - white balance)

A fehéregyensúly a megfelelő színekért felelős tényező, gyakran színhőmérsékletnek is nevezik. Alapvetően a fotózáshoz használt fény, illetve annak színösszetétele határozza meg, hogy milyen fehéregyensúly (angolul white balance, röviden WB) beállítást használunk. Ennek a beállításnak meg kell felelnie a fény fehér- vagy színegyensúlyával, illetőleg minél közelebb kell lennie ahhoz. A digitális éra gyerekjáték egyszerűségű fehéregyensúly beállítást tesz lehetővé. Nem meglepő, hogy a fehéregyensúly onnan kapta a nevét,hogy egyszerűen fogalmazva: ami fehér annak fehérnek kell a fotón is lennie, azaz a fehérség mindig egy kiváló standard. Minderről bővebben a fejezetben. fehéregyensúly témaköre bővebben

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

4. Y és Z generáció a fotó világában

Ez a téma aktualitásából fakadóan lehet érdekes a széles publikumnak. Az y és z generáció tagjai hasznos és tevékeny részei mai korunk fotográfiai világának. Szokásaik, motivációik, egyedi stílusaik a fényképezésben is tetten érhetők. A fejezet egy korképet, semmiképpen nem kórképet ad korunk fiatal fotósairól. A szerző érintettsége kulcsfontosságú, a HR világa és az iskolaszövetkezeti tapasztalatok révén a mai vizuális világban legaktívabb y és z generációs fiatalok nyelvének ismerete, kifejezőeszközeik értékkészlete, multimédiás előnyeik megismerése és elismerése mind-mind ehhez a témához kapcsolódik. y és z generáció a fotó világában bővebben

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

 

5. Ajánlott könyvek, irodalom és hasznos források tanuláshoz - fotográfia, fotózás szakirodalom

Gyakran kérdezik ismerőseim, hogy milyen könyvből érdemes elsajátítani a fotózás alapjait. Hol kezdjük el, illetve van-e olyan könyv vagy könyvsorozat, amely a technikai és felhasználási ismereteket is tartalmazza? Jó hírem van! Rengeteg ilyen könyv létezik már, hiszen a fotózás ma már slágerhobbi, illetve slágerszakma. Kezdem a kedvenceimmel, később adok pár hasznos tanácsot kezdőknek és haladóknak a témában, természetesen folyamatosan frissítve az egyre népszerűbb online tartalmakkal.

Az ajánlott fotós szakirodalomról bővebben itt olvashatsz.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

6. Fotós alapfogalmak A-Z-ig

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat. Tarts velem!

A fotográfia legfontosabb alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

7. Miért érdemes filmeket nézni (fotó)tanuláshoz?

Miért érdemes filmekből tanulni? Filmekből egy kis szorgalommal könnyen kinyerhető minden olyan tudás, amely a képi, filmes megjelenítésen alapul. Mindennapjaink felhasználási területeit illetően pedig kiválóan kapcsolható a fotós, videós szakmákhoz, történetmeséléshez, vagy legyen az akár prezentáció készítés. Ebben a témában segít eligazodni az alábbi mentor cikkem.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

 

8. esküvői fotó Budapest

wedding photography Budapest

Örömmel vállalok esküvői fotózást Budapesten, ahogy az ország vagy Európa vagy a világ más országaiban szintén. Egy budapesti esküvői fotó mindig unikum marad, hiszen olyan illusztris helyeken tudunk fényképeket készíteni, amelyek bárhol a világon nagy tetszésre tesznek szert. Budapesten esküvői fotózásra kiemelném a Dunapartot, a dunai hidakat, a Budai Várat, a belváros bármelyik részét, de szóba jöhet bármelyik szép park vagy tér vagy kedvelt városrész. Nagy kedvenc a Margit-sziget, a Hősök tere, az Andrássy út, a Bazilika környéke, a rakpartok, nembeszélve a parlament és környékéről.

Bővebben a budapesti esküvői fotózásról itt olvashatsz.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

 

 

 

9. étel fotózás Budapest - food photography


Az étel fotózás az utóbbi fél évtizedben lett egyre gyakoribb felkérés számomra. Étel fotózást vállalok az ország egész területén, természetesen a fővárosban is mindenhol. Az ételfotózást a helyszínre vitt stúdió felszerelésekkel oldom meg. Az étlap és az ételek fotózásának leggyakoribb időpontja a kb. negyedévente szokásos étlapváltás (melyet általában próbafőzés előz meg, ekkorra érdemes időzíteni a gasztró (étel) fotózásokat is). Az esemény a megújított étlapokon szereplő új vagy variált ételek fotózásából, néha a stáb fotózásából, konyhai műveletekből, ellesett pillanatokból, riportjellegű képek készítéséből áll.

A fenti fotózásokat összefoglaló néven gasztro fotózásnak vagy gasztronómiai fotózásnak hívom, mely magába foglalja az ételek és az éttermek külső és belső helységeinek fotózását, és a szakácsok, séfek, felszolgálók, étteremvezetők, sommelier, pultosok, vendégek, stb. fotózását is. Étel fotózás (gasztró fotózás) fotó felszerelésről, étel fotózás áráról Budapesten (és vidéken), plusz még minden fontos dolgot olvashatsz az ételfotózás kapcsán ezen a linken.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

 

10. portré fotó Budapest - portrait photography


A portré fotózás magába foglalja a külső és belső terekben elkészített magán vagy vállalati célra megrendelt portréfotózást és a teljes utómunkát, szükséges retusálást. Portré fotózást egész évben vállalok stúdióban, külső területeken, Budapesten, más városokban, vidéki helyszíneken, vagy külföldön is.
Portré fotók télen nyáron készíthetők külső vagy belső budapesti helyszíneken, és természetesen bármilyen más vidéki helyszínen is. Vállalok cégek, vállalatok, vállalkozások, éttermek, vendéglátóhelyek, bármilyen egyéb céges megrendelés számos fajtájú (reklám, pr, stb. fotózás) fotós munkáját, marketing anyagokhoz szükséges képanyagok, elkészítését. Portréfotózáshoz szükséges eszközök, portréfotózás ára Budapest (és vidék), és mégtöbb információ a portréfotózásról itt  bővebben.


Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

 

 

11. riport fotó Budapest - report photography


A riport fotózás magába foglalja a külső és belső terekben elkészített magán vagy vállalati célra megrendelt riportfotózást és a teljes utómunkát, szükséges retusálást. Riport fotózást egész évben vállalok stúdióban, külső területeken, Budapesten, más városokban, vidéki helyszíneken, vagy külföldön is.
Riport fotók télen nyáron készíthetők külső vagy belső budapesti helyszíneken, és természetesen bármilyen más vidéki helyszínen is. Riportfotózásról, budapesti és vidéki helyszíneken megrendelt riport fotózásról, riport fotózás áráról, technikai felszerelésről itt olvashatsz bővebben.

Szúdy Péter Galéria - tudástár - fotósuli

 

<< Vissza