Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat.

A fotográfia legfontosabb "E" betűvel kezdődő alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz. Ez egy laza fotósuli, tarts velem és jó tanulmányozást!

'E' betűs fotós alapfogalmak:

EV (Fé) fényérték | expozíció mértéke | előhívás (developement) | exponálás (exposure) | expozíció | expozíció korrekció (exposure compensation) | expozíciós adatok (exposure data) | expozíciós idő (shutter speed) | expozíciós üzemmód (exposure mode)

 

EV (Fé) fényérték expozíció mértéke


A fényérték skála (Fé) az angol nyelv szerint EV (Exposure Value) jelölést kapott, magyarul Fé betűkombinációval szokás feltüntetni.
3 féleképpen változtatható az expozíció mértéke állandó fényviszonyok, illetve megvilágítás esetén:

 


előhívás (developement)


Az előhívás az analóg fotográfia egyik művelete. A mai megfelelője a RAW, azaz nyers file-ok jpg, jpeg file-okká alakítása lehetne, melynek során változtathatunk expozíciót, színeket, kontrasztot, gyakorlatilag bármit. Ezért is hívjuk a RAW file-okat (Nikon gépeknél NEF Nikon Electronic Format) digitális negatívnak.
Eredetileg az előhívás az exponált filmekkel, hagyományos fotóanyagokkal végzett kémiai műveletet jelentette. Az előhívási folyamat során az exponáláskor kialakult rejtett, vagyis látens kép fémezüstből vagy színezékből álló valódi képpé alakul át. Ezt a folyamatot sötétszobában, sötétkamrában, előhívó helységben végezték, apukám pl. a mosdó helységét használta erre a célra előhívókamrának.

 


exponálás (exposure)


Az exponálás az a folyamat, amit akkor indítunk el, amikor megnyomjuk az exponáló gombot, kioldógombot. Úgy is mondhatjuk, hogy az exponálás az a művelet, amikor a fényt a szenzorra vagy a fényérzékeny anyagra, filmre engedjük.
Az exponáló gombok szerepe kettős, ugyanis félig lenyomva először az automata élesítés (autofókusz, autofocus) kezdődik el, teljesen lenyomva pedig maga az exponálás.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI

 

 


expozíció (exposure)


Felvételi expozíció. A felvétel készítésekor a szenzort érő fénymennyiségre utaló kifejezés. Mértékét az un. expozíciós adatokkal jellemezhetjük. Az általánosan használt expozíciós adatok az érzékenység, a rekesznyílás és az expozíciós idő. (Lásd még: fényérték)

 


expozíció korrekció (exposure compensation)


Az expozíció korrekció (expozíció kompenzáció) arra szolgál, hogy az automata által meghatározott expozíciós értéket módosítsuk. Ezzel lehet a képet világosabbra vagy sötétebbre tenni. Ha a plusz irányba korrekciózunk, akkor világosítjuk a fotót, a mínusz irány pedig sötétít.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI

 

 


expozíciós adatok (exposure data)


Az expozíciós adatoknak az expozíciót befolyásoló tényezőket nevezzük. A rekesz (blende), a megvilágítási (exponálási idő) idő és az ISO érzékenység. A fénymennyiség is befolyásoló tényező, de az nem a fényképezőgép beállításához tartozik szorosan.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI 

 

 


expozíciós idő (shutter speed)


Az expozíciós idő az időmennyiség (időtartam), ameddig az exponáláskor a fény a szenzort (filmet) éri.

 

 


expozíciós üzemmód (exposure mode)


A leggyakoribb expozíciós üzemmódok a P (teljesen automata, program automatika) S (záridő prioritás) A (rekesz prioritás) M (manuális) módok. A fényképezőgépeken beállítható, hogy az automatika a különböző expozíciós értékek közül melyiket tekintse elsődlegesnek. Ezen kívül még rengeteg beállítás létezik a fényképezőgépeken, számuk és fajtájuk szinte végtelen és márkafüggő.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `E` FOTÓSULI


 

<< Vissza