Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat.

A fotográfia legfontosabb "D" betűvel kezdődő alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz. Ez egy laza fotósuli, tarts velem és jó tanulmányozást!

'D' betűs fotós alapfogalmak:

derítés | derítőlap | dpi | diffúzor | diapozitív | dia | diafilm

 

derítés


A derítés olyan folyamat, melynek során a fotózás tárgyának vagy alanyának árnyékos oldalára fényt juttatunk. A derítésre legalkalmasabb eszközök a különféle derítőlapok. Természetes derítés lehet egy házfal is, vagy bármilyen olyan tárgy, amely pl. egy portré fotó esetén kitűnő derítőfényt tud szolgáltatni.

Derítésre természetesen lámpákat, vakukat, gyakorlatilag bármilyen világító eszközt használhatunk.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

 

 

 

derítőlap


A derítőlap az az egyszerű eszköz, amellyel az árnyékos oldalt tudjuk felvilágosítani a megfelelő mértékben. Derítőlapot házilag is könnyedén tudunk készíteni, de az összecsukható, ultrakönnyű derítőlapok természetesen minden elengedhetetlen segítőtársa. Ezeket érdemes szaküzletben beszerezni, a házi gyártmányokat (pl. hungarocell) pedig tárolhatjuk otthon, ott nem annyira szempont a látvány és a súly, hordozhatóság, stb.

 

 

 

dpi


A dpi vagyis dots per inch az információk sűrűségét jelző szám. Minél magasabb a dpi érték, (pl. egy scanner vagy egy fotó) annál jobb felbontású képet eredményez, azaz annál részletgazdagabb.
A dot az képpontot, azaz pixelt jelent, az inch pedig a hüvelyk hosszúság-mértékegység. Jelölése: ″1″ = 2,54 cm

 

 

 

diffúzor


A diffúzor általában egy áttetsző anyagú lap, melynek feladata a fény szórása, lágyítása. A diffúzort a fényforrás és a téma közé kell helyezni. Pl. erős napsütésben portré fotózásnál egy félig áteresztő derítőlapot érdemes használni, hogy ne égjenek ki az arc részletei.

Étel fotózásnál is érdemes diffúzort használni, akár vékony zsírpapírt, vagy a fent említett multifunkciós derítőlapot, áteresztő alap funkcióban, hogy lágyabb megvilágítást kapjunk.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

forrás: vaku.hu

 

 

 

diapozitív, dia, diafilm


A filmes időszakomban, azaz 2005-ig én is használtam néha diafilmet (pl. Fujichrome Velvia), aminek minősége (pl. színe) felülmúlta a sima, fotózáshoz használt filmét. Hátránya magas ára mellett az volt, sokkal pontosabb exponálást igényelt, ez a digitális fotózás előtt még fontos szempont volt.
A fordítós film vagy diapozitív (röviden dia) egy összefoglaló név amúgy, minden átlátszó alapon készült, átnézetben szemlélhető vagy vetíthető pozitív képet így neveznek.
Az alábbi fotókat diafilmre fotóztam 2004-ben Mallorca csodálatos szigetén.

 

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

 

 

 

digitális fotózás, digitális fényképezés


A digitális fotózás megjelenése a 90-es évekre datálható. A kereskedelmi célú felhasználása azonban csak a 2000-es években indult meg igazán, a megfizethető árú tükrös ill. tükör nélküli amatőr/félprofi/profi gépek elterjedése pedig 2004-től napjainkig folyamatosan történik.
A digitális fotózás a filmes fotózást váltotta fel, azt mondhatjuk, hogy nagyjából 10 éve - véglegesen.


A digitális fotózás lényege, hogy nem analóg módon történik a fényképek létrehozása, azaz nem a filmes technikából ismert úton, különböző kémiai folyamatok segítségével. A digitális fotózás alapja a számítógépeknél használt 0 és 1 jelek összessége és rendszere.

A digitális fotózásnál tárolandó jelek azonosak minden egyéb, az IT-ban használt adattal. Leggyakrabban a MB (megabyte)-ot és GB (gigabyte)-ot használjuk, ugyanis a mai digitális képek zöme átlagosan néhány tucat MB, mellyel könnyedén megtelítünk ma már több GB-nyi memóriát. Ez az oka annak, hogy  KB (kilobyte) ezért jelentősen ritkábban használt mértékegység ma már.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

 

 

 

digitális fényképezőgép, digitális kamera


A digitális fényképezőgépek nem filmre, hanem memóriakártyára rögzítik a fotókat. A fotók azonnal megtekinthetők a kamera LCD kijelzőjén, ezáltal az elkészült felvételek könnyebben ellenőrizhetők és akár kamerán belül módosíthatók, törölhetők, stb.

A digitális kamerák régebben a digitális filmkamerákat jelentették, azonban sok változás történt e fronton, ezért az elnevezések használata is változott.
Eredetileg a digitális kamerák a mozgóképekhez használt filmfelvevőket jelentették, amelyek digitálisan rögzítik a filmet, mozgóképet. Először legtöbbször merevlemez (winchester) volt a kamerán belüli tároló, manapság a memóriakártya van elterjedve, de létezett digitális film is, a zeneiparban pl. a DAT magnók töltötték be ezt a szerepet a 90-es években.
Manapság a digitális tükörreflexes gépek (DSLR) is tudnak videót, azaz mozgóképet készíteni, nem is akármilyet, hanem mozifilm minőségűt. Ezért nevezték el ezt az új mesterséget cimematográfiának (photography --> videography --> cinematography).

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `D` FOTÓSULI

 


 

<< Vissza