Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat. A fotográfia legfontosabb "C" betűvel kezdődő alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz. Ez egy laza fotósuli, tarts velem és jó tanulmányozást!

'C' betűs fotós alapfogalmak:

cserélhető objektív | cmos szenzor | csoportkép | családi fotózás | Canon

 

cserélhető objektív


A cserélhető objektív a professzionális fotográfia nélkülözhetetlen terméke. Ennek az az oka, hogy a legjobb minőségű objektívek a fix gyújtótávolságú objektívek, mivel ezeknek a legnagyobb a fényerejük és legkisebb a torzításuk. Továbbá megbízhatóbbak, könnyebbek, mint a zoomobjektívek.
A cserélhető objektív természetesen a hozzá tartozó fényképezőgép, kamera tartozéka. Külön és szettben is kapható, de a profi felszerelést külön vázként és objektívként vásároljuk. Ideális esetben a vázból minimum kettő, az objektívből minimum három kell, persze valójában sokkal több. Leírok egy példát, hogy mi lehet egy ideális Nikon (Nikkor) objektív sor riport fotózáshoz, vagy általános fotózáshoz.
Nikon AF-S NIKKOR 18-35 mm 1:3,5-4,5G ED
Nikon AF-S Zoom-Nikkor 24-70 mm 1:2,8G ED
AF-S NIKKOR 50 MM F/1.4G
AF-S NIKKOR 85 MM F/1.8G
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Macro
Nikon AF-S Nikkor 200-500mm 1:5.6E ED VR
 

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

 

 

 

ccd és cmos szenzor


A digitális kor megjelenésével a film helyét elektronikus érzékelők vették át. Maguk az érzékelők a mai napig analógok alkatrészek, melyek kimenő jelét digitalizáljuk, így kapva meg a digitális képet.

Mára gyakorlatilag két fő csoport maradt meg: a töltéscsatolt érzékelők (CCD: Charge Coupled Device) és a CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) érzékelők. [forrás: prohardver.hu]

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

 

 

 

 

Canon


A Canon a két japán gyártó közül az egyik, amelyiknek a (főként tükörreflexes) fényképezőit a legtöbben vásárolják és használják. Jómagam Nikon gépeket és Nikon, azaz Nikkor objektíveket használok, de szintén dolgozom Sony kamerával is.
A legjobb ár/értékű professzionális Canon tükörreflexes fényképezőgép jelenleg a Canon 5D mark III. Ennek Nikon párja a Nikon D810.
Lapzártakor a Canon a cinematográfiában kissé elhúzott a Nikon gépektől, ezt elsősorban a fent nevezett DSLR igen jól sikerült előző változata „okozta”, amely nem volt más, mint a Canon 5D mark II.
Végezetül annyit érdemes írni ebben a Canon témában, hogy alapvetően ergonómiai, stílusi, formai, színbéli különbségek a legnagyobbak a két gyártó között, technikailag ugyanolyan világszínvonalat képviselnek. Ami érdekes a Canon DSLR full frame-es (teljes képérékelős 24-36mm-es) gépeinél, hogy nincs beépített vaku.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

 

 

 

 

csoportkép


A csoportkép sok sok emberről szól egyszerre, leggyakrabban esküvői vagy vállalati rendezvényen kérnek fel ilyenre. Mivel néhány fő vagy akár 100 ember is alkothat egy csoportképet, ezért érdemes körültekintően eljárni.
Egyrészt több fotót készíteni, másrészt folyamatosan kommunikálni a szereplőkkel, a stílust pedig a témához igazítani. Azaz pl. egy komoly üzleti, pl. banki szféránál egészen más stílust kell az kosztümös hölgyek és öltönyös urak arcára varázsolni, mint pl. egy fiatalos startup cég esetében. Az előbbinél modorosabb, az utóbbinál lazább alakzat és arcvonások a szokásosak, persze ezeket illik megtörni a szokásokat, érdemes feszegetni a határokat, utólag úgyis gyakran az ügyfél választhat.
Fontos és általános szabály, hogy csoportkép készítésénél senki ne takarja a másikat és inkább mindenki befelé nézzen, azaz zárt kompozíciót alkosson, persze csak akkor, ha erről szól a kép mondanivalója. Ha pont ellenkezőleg, pl. egy moziplakáthoz dolgozunk, ahol pl. ellenségeket kell egy képen megjeleníteni (pl. nyomozó és bűnözők), akkor pont ellenkezőleg, azaz taszító testbeszéd, elforduló arcok, testek, alakok, stb.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

 

 

 

 

 

családi fotózás


A családi fotózás egy igen közkedvelt fotós téma.
Fotózhatjuk kint és bent, stúdióban és egy családi otthonban, fészekben, nappaliban, gyerekszobában, kint a kertben, az utcán a ház előtt, egy parkban sétálva, piknikezve, stb., stb., csak, hogy néhány esetet említsek.
Én a dinamikus témákra szavazok lehetőség szerint kinti fotózást (is) javaslok, ha az idő engedi.
Mozgás esetén a dinamika jó hatással van az érzelmekre, váratlan, nem megrendezhető szituációk fognak történni, amelyek mosolyt csalnak az arcokra. A család pedig hálás lesz ezért, és sosem fogja elfeledni ezeket a pillanatokat. Én egy szép kis körutat javaslok, pláne, ha vannak kisgyerekek, pl. otthon – utca – park - belváros – cukrászda – játszótér – stb.
Verhetetlen, személyes, nem megrendezett, sokszínű, és a gyerekeknek sem kell folyamatosan magyarázni miért van itt a bácsi, meg fegyelmezni, stb.
Összefoglalásképpen tehát: én azt javaslom, keverni kell a kinti és benti fotókat, hogy minél színesebb képanyagunk legyen, 1-2 óra alatt óriási területet lehet bejárni és több száz gyönyörű fotót lehet készíteni. Közben közelebbről, néha távolabbról fotózni, néha leültetni a családot egy hangulatos helyre, vagy éppen a villamoson ellesett képeket lődözni, stb.

Remélem kedvet kaptatok!


Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `C` FOTÓSULI

 

 

<< Vissza