Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat. A fotográfia legfontosabb "B" betűvel kezdődő alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz. Ez egy laza fotósuli, tarts velem és jó tanulmányozást!

'B' betűs fotós alapfogalmak:

beépített vaku | beállítások | beltéri fotó | biztonság | fotó biztonság | fotós biztonság | adat biztonság | blur | bokeh

 

beépített vaku

A beépített vaku leginkább a kompakt fényképezőgépek sajátja. Legtöbb tükörreflexes fényképezőgépbe is beépítik, mely kiegészítő lehetőségként alkalmas lehet, használatát mégsem ajánlom, csak végszükség esetén. Ennek oka, hogy a legtöbb gépben a beépített vaku csak egy szögben tud fényt vetíteni, ez pedig a fotózási esetek legtöbbjénél pont nem felel meg sem harmonikusság, sem célszerűségi szempontból.

Hangsúlyozom, hogy a fentieket félprofi, haladó vagy profi fotós szempontból értettem. Általános használatra semmi gond sincs ezzel, hiszen a beépített vakuk rendkívül hatásos kiegészítő vagy főfényt tudnak varázsolni egy kb. átlagos szobába.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

 

beállítás, fotós beállítások

Legfontosabb beállítások a fotográfiában: egyrészt a fényképezőgép beállítása, másrészt a fotózás tárgya, alanya, stúdió, egyéb eszközök beállítása, továbbá maga a kamera helyzetének beállítása. Nos ez összetett téma, tehát csak érintőlegesen beszéljünk itt róla.

Mióta azonnal vagy élőképben láthatjuk az elkészült vagy készítendő digitális fotót, a beállításoknak sokkal kisebb jelentősége van, mint régen, hiszen gyakorlatilag akárhányszor újra beállíthatjuk a legfontosabbakat.

A legfontosabb fotós kamera beállítások:

Képformátum: jpeg vagy RAW, azaz tömörített vagy nyers képformátum. Fehéregyensúly, azaz white balance, RAW esetén mindenképpen érdemes auto, azaz automatikus üzemmódra állítani. Érzékenység, azaz ISO szám, nos ezt inkább mi állítsuk manuálisan, legalábbis jómagam kizárólag kézi ISO beállítást használok. Expozíció üzemmód beállítás: M, S, A, P a leggyakoribbak, én A üzemmódot, azaz blende előválasztás módot használom legtöbbet. Élesítés, azaz fókuszpont beállítás, itt leghasznosabb a kézi beállítás, hiszen így mi tudjuk beállítani a kívánt helyre az élesítést.

Ezek a legfontosabb fotós beállítások, már ami a kamerát illeti. Van még sokkal több lehetőség is, melyekre itt nem térek ki.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

 

bracketing BKT automata expozíció sorozat

Bracketing üzemmódot azoknak ajánlom, akiknek rendkívüli gyorsaságra és biztonságra van szükségük, leginkább riport jellegű munkáknál. A rendszer lényege, hogy BKT, bracketing üzemmód bekapcsolása esetén a fényképezőgéppel minimum 3 képet készíthetünk, a helyes expozíció mellett alá és felül exponált fotókkal kiegészítve. Létezik 3-nál nagyobb sorozat is, továbbá az expozíció mértéke is állítható.

Ennek az üzemmódnak is sokkal nagyobb szerepe volt régen, hiszen a filmes érában csak utólag ellenőrizhettük az expozíciót.

Az alábbi képen készítettem egy 5-ös expozíció sorozatot. Balról jobbra haladva: EV-2 -> EV-1 -> EV0.0 -> EV+1 -> EV+2

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

bemozdulás

A bemozdulás az a jelenség, amely során a fényképezőgép bemozdul exponálás alatt. Ez lehet véletlen és szándékos. Bemozdulás ellen úgy kell védekezni, hogy minél rövidebb záridővel kell fotózni, persze állvánnyal mindez pompásan megoldható, már ha a helyzet megengedi. Amikor szándékosan bemozdulunk, na az a svenkelés (panning). Egy ilyet láthattok itt.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

blende - rekesz

A blende vagy más néven rekesz gondoskodik a fénymennyiség szabályzásról az objektív belsejében. A blende lamellákból áll, hogy minél inkább kört formázzon, ez által szebb fényképet eredményezzen.

Érdekesség: minél kisebb a blende száma 5.6 > 4.0 > 2.8 annál nagyobb a rekesz, azaz annál több fény jut be az érzékelőre (régen filmre).
Az is érdekes, hogy a mélységélesség fordítottan arányos a blende mérőszámával, azaz 5.6 > 4.0 > 2.8 sorrendben csökken a mélységélesség.

Azt mondom, a blende vagy rekesz az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb (be)állítanivaló, gyakorlatilag bármilyen fotózási helyzetben.


Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

beltéri fotó

Beltéri vagy stúdió fotó egyrészt döntés, másrészt néha kényszer kérdése. Vannak olyan fotósmunkák, amelyeket kizárólag beltérben oldunk meg, ez persze nem jelenti, hogy nem használhatnánk természetes világítást, pl. ablakból bejövő fényt. Jellemzően mégis mesterséges fényt használunk beltéri fotózásnál, leginkább vakut és/vagy állandó lámpafényt, ami manapság egyre inkább LED, no és persze a természetes, kintről betóduló szórt, szűrt, vagy direkt napfényt. Vagy éppen az előzők keverékét.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

biztonság, fotó biztonság, fotós biztonság, adat biztonság

Biztonság, fotó biztonság, fotós biztonság, adat biztonság, nos ezek komplex témák.
Menjünk sorban!

Fotó biztonság: fotóink biztonságáról egyrészt már a fényképezőgépben érdemes gondoskodni, ha van lehetőség, p. adat kettőzéssel (duplikáció). Ha két memóriakártya foglalat van a kameránkban, úgy állítsuk be, hogy mindkettőre egy időben történjen a mentés.
A másik téma a felszerelés biztonsága, nos én hátizsák párti vagyok, könnyű, praktikus, törhetetlen, nem kell lerakni sehová, szóval biztonsági szempontból is jó választás.
Adat biztonság: a fotózás után, az adatok, file-ok lementése után is érdemes használni az adatok tükrözését több tárolóhelyre. Javaslatom, hogy legyen egy USB-s tárolónk, amit a számítógéptől messze tárolunk, az sem baj, ha nem egy lakásban, sőt. Plusz legyen egy felhő alapú tárolónk, a Google (Drive) pl. 2 Dollárért ad most 100 megabyte-ot, azért ez nem rossz. (1TB kb. 10 UsD).
 

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI

 

 

 

 

 

blur – elmosódás – háttér elmosódottság


Blur, elmosódás, háttér elmosódottság, sokféleképpen hívjuk ezt a hasznos jelenséget. Háttér elmosás akkor keletkezik, amikor a mélységélesség kicsi és az éles témánk mögötti rész eléletlenedik. Ez igen szép művészi hatást tud adni, mely különösen portréknál lehet hasznos. A Photoshop alkalmazásából is ismerős lehet a blur, mely egy a fotósok által leggyakrabban alkalmazott eszközök közül.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI
 

 

 

 

bokeh - elmosódás


A bokeh (ejtsd boké) szintén elmosódást jelent, mint a blur. Itt azokra a kerek, nem ritkán művészi szépségű pamacsokra értjük, amik extrém kis mélységélesség esetén keletkeznek, jellemzően a háttérben.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `B` FOTÓSULI
 

 

 

<< Vissza