Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

Ebben a cikkben a fotós alapfogalmakról esik szó. ABC sorrendben vesszük végig a gyakorlati szempontból legfontosabb fényképészeti tudnivalókat. A fotográfia legfontosabb "A" betűvel kezdődő alapfogalmairól bővebben itt tájékozódhatsz. Ez egy laza fotósuli, tarts velem és jó tanulmányozást!

'A' betűs fotós alapfogalmak:

adat | adattárolás | autófókusz | alapobjektív | alulexponálás | állókép | állandó fény | árnyék | állvány | archiválás

 

adat, fotó adat (data)

Az adat a fotográfiában ma a digitális fotózás korában gyakorlatilag pixeleket és megabájtokat jelent. A pixelek összessége adja a képet. Egy digitális fotó legfontosabb paramétere a képpontok száma, vagyis a pixelszám. Annál több adatot tartalmaz egy fotó, minél több képpontból áll.
A vízszintes és függőleges képpontokat összeszorozva kapjuk azt a számot, hogy a képünk hány megapixeles, azaz mekkora felbontású. 1 megapixel egymillió képpontot jelent. A képek egyéb tulajdonságai, pl. a tömörítés mértéke (jpg, jpeg) határozza meg, hogy a felvétel mennyi adatot tartalmaz, vagyis hány MB-os, vagy kisebb fotók esetén hány KB-os. Gyakorlatban kb. átlagosan egy 20 megapixeles fénykép kb. 20 MB adatot tartalmaz. Ez egy leegyszerűsített becslés, főként a nyers fotókra vagyis adatokra (raw) vonatkozik.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

adattárolás, fotó adattárolás

Régen a film volt az adattároló eszköz. Természetesen ma is van lehetőség filmre fotózni, főként saját kedvtelésre ajánlom. Profi célzattal nincs sok értelme, hiszen a filmen lévő felvételeket mindenképpen át kell alakítani (scannelés) digitális formátummá előbb vagy utóbb. Ha nyomtatott sajtóhoz kell a fotó anyag (offline), ott is digitálisan kell elküldeni vagy benyújtani a „nyersanyagot”. Ha pedig honlapra, vagy bármely online felületre kell, akkor eleve felesleges volt filmmel bajlódni. Ezt a témát egy másik bejegyzésben részletesen boncolgatni fogom, de ide csak ennyi kívánkozik. Pont.


A mai digitális világunkban a fotózás (és persze videózás) adattároló eszközei a memóriakártyák. Leggyakrabban SD (sdhc, sdxc) és CF (compact flash) kártyákat rakunk a fényképezőgépbe. Ezekben a kártyákban nincsenek mozgó alkatrészek, flash alapú, félvezető alapú technológia segítségével működnek.
A memóriakártyák rendkívül megbízhatóak és óriási mennyiségű adat tárolására képesek. Két legfontosabb paraméterük a méretük és a sebességük. Dióhéjban: érdemes több kártyával dolgozni, egyrészt biztonsági szempontból, másrészt univerzális felhasználhatóságuk miatt is, pl. a mai laptopok 99%-án van sd kártya olvasó, tehát pendrive-ként is jó szolgálatot tesz.


Aki videózni is szeretne és/vagy nagy sebességű sorozatképeket is gyakran készít, plusz igen nagy méretű file-okat készít a gépe, csak nagy sebességű kártyát vásároljon a kamerához. Aki csak hobbiból fotóz, ott érdemes a kártyák tárolókapacitására és a kártyák számára helyeznie a hangsúlyt.


Fontos kitérni az okostelefonok adattárolására is egy rövid kanyarral. Legtöbb smartphone rendelkezik micro sd kártya bővítéssel. Érdemes egy sd micro sd kártya átalakítót vásárolni, hogy a (megint csak) laptopokban rejlő praktikusságot kihasználhassuk.
Jómagam a cikk írásakor az alábbi kártyákat használom, hozzáteszem, hogy fotózáshoz.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

 

autófókusz, autofocus

Az autófókusz (autofocus) az automatikus élességállítást jelenti, ha ezt az üzemmódot használjuk, akkor a fényképezőgép maga állítja az élességet arra a tárgyra, amire állítottuk. Számtalan autófókusz megoldás és üzemmód létezik, én azt ajánlom, amelynél mi állítjuk be a fókuszmezőt (pl. fókusz négyzet vagy téglalap) manuálisan.


Az automatikus élességállítás rendkívül megbízható és gyors a mai, főként tükörreflexes gépeknél. Én azt ajánlom, hogy ha nehezebben talál élességet a gépünk, akkor mozgassuk olyan tárgyra, amelynek vannak kontraszt különbségei, textúrája, pl. recézett tárgy. Ha ilyet nem találunk, vagy ezt nem tehetjük meg, akkor többször kell próbálkozni. Előfordulhat, hogy még milliós felszereléssel is csak több kép ad tökéletes élességet (tech sharp). Ez igen ritka, de aki gyakran fotóz kevés fényben, biztosan találkozott már a jelenséggel.


Tanácsom tehát, hogy bátran használjuk az autófókuszt. A fényképezőgépeken található három leggyakoribb autofocus üzemmód a következő. Manuális üzemmód, ekkor az objektív élességállító gyűrűjének segítségével fókuszálunk. Single mode, azaz egyszeri élességállítás, ekkor az elsűtőgomb egyszeri félig nyomásával aktivizáljuk az élességállítást, ennek megtörténtét akár hangjelzéssel is jeleztetni tudjuk a gépünkkel. Harmadik a C (continuous) beállítás, melynek használatakor amíg nyomva tartjuk a gombot (félig), addig folyamatosan a tárgy mozgásának megfelelően újraállítja az élességet a kameránk.


Jómagam legtöbbször a C módot használom, S-et pedig leggyakrabban pl. ételfotózásnál állvány használata esetén. Manuális fókuszálást szinte soha nem használok, kivéve ha a fókuszmezőn kívülre esik a tárgy és/vagy mozdulatlan (statikus) de kontraszt nélküli a téma, amelynél az autófókusz szinte leggyakrabban használhatatlan. Az objektíveken is állíthatunk, legtöbbször az illusztráción is szereplő két mód közül választva M/A vagy M üzemmódot.

 Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

alapobjektív

Az alapobjektív teljes képérzékelős (full frame 24x36mm szenzor) fényképezőgépek esetében 50mm-es lencsét jelent. Ennek az objektívnek a látómezője hasonló az emberi látással, ezért az ezzel készített képek hasonlók ahhoz, mint ahogy mi látjuk a világot.


Riportfotózáshoz kiválóan használható, hiszen szinte minden belefér amire szükség lehet egy esemény megörökítésénél, azonban mégis alkalmas portrék és mindenféle egyéb fotózási szituációk megoldásához. Amennyiben a fotózásnál tudunk előre és hátra is mozogni, tökéletes választás, pláne egy f/1.4 vagy f/1.8-as blendével.


Miért a legjobb tehát? Könnyű, megbízható, gyors (kis fényben is kiválóan használható), kicsi és ár/érték arányban kitűnő választás. Ezen felül nem tartalmaz mozgó elemeket, mint a zoom objektívek, tehát nincsenek kiküszöbölendő optikai hatások és blende (rekesz) határok.


Kizárólag portréhoz mégsem ajánlom, hiszen arcok, emberek fotózásánál törekedni kell a minimális torzításra, hacsak nem a helyszín szűkösségéből adódóan nem tudunk hosszabb gyújtótávolságú objektívet használni a fotózásnál.


Tipp: ha csak egy objektívet vihetnék egy esküvőre és nem lehetne zoom objektív, az biztosan egy 50mm-es f/1.4-es lencse volna. Ha zoom-os, akkor minden ilyen képzeletbeli, vagy akár valóságos helyzetben egy 24-70 f/2.8, esetleg 24-105 f/4 lehet az ideális társ.

 Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

alulexponálás, alulexponált

Az alulexponálás esetén a megfelelő (normális) expozíciónál sötétebb képet kapunk. Ez történhet direkt vagy véletlenül. Ha szándékosan alulexponálunk, pl. sziluett képeknél, ott igen hasznos és művészi lehet az eredmény. Mondok egy nagyon egyszerű példát: fordítsd a kamerát ablak felé, és próbálj egy emberi arcot lefotózni úgy, hogy az arc tökéletesen ki legyen exponálva. (ez házi feladat)

Véletlenül gyakran előfordul, hiszen a digitális fényképezőgépek dinamika tartománya és a kevert fényforrások jellege igen változó (fényforrás erőssége és elhelyezkedése, iránya), ezért nem mindig tud 100%-os eredményt adni a kameránk. Plusz a fényképezőgép nem gondolatolvasó, azaz nem tudja, hogy mit szeretnénk (legalábbis nem mindig), ekkor hasznos lehet az expozíció korrekció, pláne a manuális mód használata.


Létezik egy olyan üzemmód, hogy bracketing, melynek fontossága elhalványult, hiszen a digitális gépeknél a végeredményt gyakorlatilag fénysebességgel ellenőrizhetjük. Bracketing egy expozíció sorozat (pl. 3, 5 darab képsorozat, ez a darabszám általában állítható), ebben az esetben a fotók a megfelelő exponálású fotó mellett készítenek alulexponált és felülexponált képeket is (előre beállított fényértékkel EV).

Az alábbi képen egy csúcskompakt gépen (Sony RX10) elhelyezett expozíció korrekció állító gyűrű látható. Hihetetlen praktikus megoldás, hiszen érdemes alkalmazni az „azt kapod, amint látsz” effektust (what you see is what you get). A képek még elkészültük előtt ellenőrizhetők. A nem tükrös gépek egyik legnagyobb előnye ez, bár a tükörreflexes (SLR fényképezőgépek) gépeken is megoldhatjuk ezt élőkép segítségével (live-view).

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI 

 

 

állókép, álló képformátum, portré képformátum (portrait format)

Állókép olyan kép vagy olyan fotó, amely függőlegesen helyezkedik el. Álló képformátumot akkor használunk, ha ezt a helyzet, a kompozíció, a koncepció megkívánja. Általánosan elmondható, hogy az állóképekkel dinamikusabb hatást érhetünk el. Az emberi szem vízszintesen szélesebben lát, a széles látás(mód) pedig nyugalmat sugároz. A függőleges, portré formátum vagy álló formátum alkalmasabb mozgás és dinamika megragadására. A horizontális képek pedig nyugalmat sugároznak, legalábbis jobban alkalmasak a csend, harmónia, nyugalom megjelenítésére.

Gondoljunk csak egy rakéta lefotózására vagy a felkiáltójel térbeli elhelyezkedésére, mindkettő egy mozgást vagy figyelemfelhívást szimbolizál, ezért pl. gyakran jelennek meg prezentációkban.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

állandó fény

Állandó fényt természetes fénnyel, különféle lámpákkal, LED lámpákkal vagy izzókkal, izzólámpákkal hozhatunk létre. A természetesen fény a legszebb, legjobb fényforrás, függetlenül attól, hogy süt a nap, felhős az ég, vagy esetleg szórt fény van, netán erős tükröződések vannak, pl. tenger, hó, stb.

Régebben állandó fényt inkább csak a videózásban használtak, mára már annyit fejlődött a világítás technika, elsősorban a LED megjelenésére gondolok, hogy használata vegyesnek mondható. Azaz bátran használhatunk állandó fényű, nagy teljesítményű, kis fogyasztású, pl. napfény színhőmérsékletű lámpákat, izzókat fotózásra is. (pl. ételfotózáshoz)

A természetes fény eredményezi a legszebb fotókat - kétségtelenül. Viszont a legmegbízhatatlanabb, ezért kritikus esetben, amikor pl. nem lehet esőnapot kijelölni, muszáj mesterséges fényforrásokat (is) használni, adott esetben eleve stúdióban dolgozni.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

árnyék (shadow)

Az árnyék az egyik legfontosabb képalkotó elem. Alapvetően az árnyék egy megvilágított, nem átlátszó tárgy mögötti fénymentes, sötét térrész. Alakja és nagysága függ a megvilágított test és a fényforrás alakjától. Amennyiben a fényforrás nem pontszerű, az árnyék nem egyenletes: magjába továbbra sem jut fény, míg máshová a fényforrás felületének egy részéről érkeznek fénysugarak.

A fény árnyék egyensúly és a kontraszt rengeteg fotónál adja meg a hangulatot és a térérzethez is növeli. Továbbá művészi hatású is az árnyék, pláne ha megfelelően használjuk. A derítést használjuk az árnyékos oldal világosítására.

 

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

 

 

állvány (tripod)

Állvány (tripod) használata speciális esetekben nélkülözhetetlen (pl. étel és tárgyfotózás), egyes esetekben javasolt (sportfotózás, riportfotózás pl. éjszaka, tűzijáték fotózás, stb.).
Az állvánnyal kapcsolatban egyet javaslok, hogy stabil legyen. Természetesen célszerű a könnyű súly is, de az csak utazással járó munkánál lehet fontos szempont.
Én a leszedhető állvány csatlakozást szeretem, mert ha pl. egy gasztrófotózás során szükség van mozgalmas riportfotókra is, akkor csak egy mozdulattal leszedhetjük az állványról a gépet a csatlakozó egységgel együtt, amelyet előzőleg becsavaroztunk stabilan a váz aljára.

Pl. az alábbi fotót állvány segítségével készítettem, amikor 200 like-om lett a facebook oldalamon.


Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

archiválás (archive)


Az archiválás az adatmentés témaköréhez tartozik. Az archiválás alapvetően azt jelenti, hogy adat eltárolása, irattárba helyezés.
A fotográfia estében a fényképeink tárolása, mely a filmes érában a tekercsek, negatívok, nagyítások biztonságos eltárolását jelenti.
Az analóg fényképeket, fotókat érdemes scannelni (beszkennelni), hogy digitálisan is elérhetőek legyenek a fotók, másrészt így biztosan nem romlik a minősége, és utómunkázni is könnyedén tudunk. Plusz egyúttal digitális archiválás is ki van pipálva.
A digitális fotókat többféleképpen archiválhatjuk, az egyik legbiztonságosabb a merevlemez (winchester), de az eljárás kiegészíthető CD-k, DVD-k, pendrive-ok, flash alapú drive-ok, memóriakártyák (ds, sdhc, sdxc, cf, stb.), felhő alapú tárolással (cloud drive, pl. iCloud, Google Drive), stb. Gyakorlatilag bármiylen adattárolási opció hasznos lehet.
Természetesen bérelhetünk mindenféle tárhelyet professzionális szolgáltatóktól, de a Google is kiváló megoldás lehet, lényeg, hogy folyamatos elérhetőség legyen, frissítési, archiválási lehetőség rendelkezésre álljon, és minimum 2 helyen legyenek az adataink.

Szúdy Péter Galéria - Fotós alapfogalmak `A` FOTÓSULI

 

<< Vissza