1. Fehéregyensúly fogalma

 

A fehéregyensúly a megfelelő színekért felelős tényező, gyakran színhőmérsékletnek is nevezik. Alapvetően a fotózáshoz használt fény, illetve annak színösszetétele határozza meg, hogy milyen fehéregyensúly (angolul white balance, röviden WB) beállítást használunk. Ennek a beállításnak meg kell felelnie a fény fehér- vagy színegyensúlyával, illetőleg minél közelebb kell lennie ahhoz. A digitális éra gyerekjáték egyszerűségű fehéregyensúly beállítást tesz lehetővé. Nem meglepő, hogy a fehéregyensúly onnan kapta a nevét, egyszerűen fogalmazva: ami fehér annak fehérnek kell a fotón is lennie, tehát a fehérség mindig egy kiváló standard.

 

2. Fehéregyensúly fajtái és beállításai

 

Amíg filmre fotóztunk, a fényképezőgépbe fűzött film minden egyes kockája egy adott színhőmérsékletű volt. Digitális gépeknél képkockánként beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, plusz nemcsak napfény, műfény, vaku beállítások állnak rendelkezésre, hanem végtelen sok opciónk van (főként RAW, azaz nyers képformátumra fotózva). Ezen felül a gépek automatikusan is be tudják állítani a megfelelő fehéregyensúlyt, méghozzá egyre jobban. Magyarán bátran bízzuk rá a gépre a színhőmérséklet beállítást, főleg ha RAW-t használhatunk (ez amúgy is javasolt). A legfontosabbak, melyek minden gépen megtalálhatóak: napfény, felhős, árnyék, izzólámpa, fénycső, vaku.

 

3. Fehéregyensúly alapbeállításainak összehasonlítása

 

Az alábbi felvételt tavaly egy téli napon készítettem az Erzsébet kilátónál. A hatféle standard beállítást a RAW fényképből állítottam elő Photoshop segítségével. A hetedik pedig a gép által használt automatikus variáció (Nikon D700).

 

3.1. Napfény színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.2. Felhős színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.3. Árnyék színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.4. Izzólámpa színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.5. Fénycső színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.6. Vaku színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

 

3.7. Automatikus színhőmérséklet

 

Szúdy Péter Galéria - fehéregyensúly

 

1.4. Fehéregyensúly korrekció az utómunka során

 

Amennyiben raw-ban fotózunk (erősen javasolt!), a színhőmérséklet utólag is beállítható. Egyrészt előre megadott standard beállítások, egyrészt végtelenségig variálhatjuk a színeket.

TIPP: előfordul, hogy a legnagyobb körültekintés , a legjobb gép, objektív ellenére nem színhelyes fotót kapunk és utómunka sem hozza meg a kívánt hatást. Az esetek legnagyobb részében működik a következő: állítsuk be a fehéregyensúlyt a lehető legjobb (valósághoz legközelebbi színhez, vagy úgy is fogalmazhatjuk, állítsuk rá a rossz verziók közül arra a színhőmérsékletűre (pl. preset), ami a legkevésbé rossz). Ez után állítsuk a képet fekete fehérre, majd jól csavarjuk fel a kontrasztot. Ez a legtöbb esetben működik, ha meg kell menteni teljesen rossz színhelyességű fotókat, amelyek "előszereretettel" keletkeznek beltérben, főként erősen kevert színhőmérsékletű világítás és/vagy környezeti fény esetén.

<< Vissza