Esküvői fotózás - gyakori kérdések - GYIK

Ebben a fejezetben az esküvői fotózás kapcsán gyakran felmerülő kérdésekről lesz szó.

 

- Mit jelent az, hogy kreatív esküvői fotózás? Pontosabban mit jelent az esküvői fotózás során az, hogy kreatív fotózás? Nos a kreatív fotózás azt a néhány órát jelenti, amikor az esküvői fotós kizárólag a jegyespárt (vagy már házaspárt) fotózza. Ezek a fotózások főként a szabadban játszódnak és azért nevezik kreatív fotózásnak, mert nem riport jellegű spontán fotózás zajlik, hanem mindenféle beállított és nem beállított, igazi esküvői páros fotózásról van szó. A kreatív fotózás időtartama elméletben bármennyi lehet, azonban ha az esküvő napján csináljuk (legtöbbször így van), akkor általában maximum 2-3 óra jut rá. Éppen ezért érdemes ezt már a jegyesfotózás során is gyakorolni, természetesen az esküvő helyszín általában kedvez a kreativitásnak és az ötleteknek, klasszikus páros fotózás pózainak. Még egy gondolat az esküvői kreatív fotózás kapcsán. Jómagam nem használom ezt a kreatív jelzőt, hiszen onnan kezdve, hogy megérkezem a helyszínekre és addig a pillanatig, amíg el nem rakom a felszelést, kreatív és produktív vagyok. Tehát az esküvőn ugyanolyan kreatívan fotózom az ellesett riport pillanatokat, a csoportképeket, a templomi vagy anyakönyvi hivatali eseményeket.

 

- Mikor foglaljuk le az esküvői fotóst? A válasz végtelenül egyszerű, amikor megvan az esküvő pontos napja. Ekkor érdemes elkezdeni keresni esküvői fotóst, hiszen az Általatok választott időpontban már minden bizonnyal sok esküvői szolgáltató (helyszín, zenekar, fotós, videós, dekoros, sminkes, fodrász, stb.) foglalt. Akit Ti választanátok magatoknak, minden bizonnyal ő is azt szeretné, ha minél hamarabb lefixálhatná azokat a (leggyakrabban) szombati napokat.
A tapasztalataim azt mondják, hogy nem lehet elég hamar elkezdeni az esküvői fotós keresését és lefoglalását, hiszen (Murphy törvénye alapján is) gyakran megesik, hogy akit kinéztek magatoknak, az már régesrég foglalt, ekkor pedig tényleg nincs más hátra, mint előre, azaz keresgélés tovább.
Persze ennek is, mint oly sok mindennek az életben, a fordítottja is igaz! Miért ne lehetne az utolsó pillanatra hagyni a dolgot? Velem is megesik néha, hogy elvállalok egy-egy esküvőt üresen maradt napokra, főként ősszel szokott előfordulni, akár hétköznap, elsősorban pénteki napokon. Egy szó mint száz, döntsetek saját igényeitek szerint és használjátok a megérzéseiteket, egyrészt a közös életetekben szükség lesz rá. Másrészt miért ne kezdenétek az első nagy közös „projekt”, azaz az esküvőtök megszervezésével?
A kérdésre adható még sok válasz, most egy másikat adok. Akkor foglaljátok le az esküvői fotóst, amikor megtaláltátok. Mi alapján döntsetek? Személyes szimpátia, stílus, szakmai hozzáértés, szolgáltatások, ügyfél centrikusság, szolgáltatások, ár. Ha az ár a legfontosabb szűrő, akkor érdeklődjetek pl. telefonon egy tól-ig körülbelüli árról, kérdezzétek meg azt is, hogy kb. mennyi képet fogtok kapni. Az így kapott esküvői fotósok listát pedig szűrjétek meg stílus, szakmai szempontok alapján, a végső döntést mindig személyes találkozó után javaslom.
A foglalás előtt érdemes telefonon (egy „ceruzás”) előfoglalást kérni, és mihamarabb személyes találkozón megismerni a fotóst. A személyes találkozóra érdemes kérdésekkel készülni, hogy minden fontos dologról szó essen. Ezzel megkönnyítitek magatoknak a döntést és az esküvői fotós is pontos képet kap a Ti személyes igényeitekről, hogy ő is személyre szabhassa szolgáltatásait és árait.
Amennyiben kérdésetek van az elhangzottakkal kapcsolatban, vagy szeretnétek megismerni stílusomat, szolgáltatásaimat, keressetek bizalommal.


- Mi a foglalás menete? Az esküvői foglalás menete a következő: Személyes találkozóra invitállak Benneteket, miután valamilyen úton módon eljutottatok hozzám. A személyes találkozón megbeszéljük az esküvő és az esküvői fotózás részleteit, jegyes fotózás időpontot is lefixálhatjuk. A kiválasztott vagy összeállított esküvői fotós csomag alapján véglegesítem az esküvői fotós szerződést, melyet közös megegyezés után mindannyian aláírunk. A foglaló összegét utalással kell teljesíteni, melyről számlát kaptok.

 

- Hogyan, hol és mikor tudunk személyesen találkozni az esküvő előtt? Az első találkozás az esküvő előtt, nos ez egy fontos alkalom. Egy mindannyiunknak kellemes helyre szoktam meghívni a kedves jegyespárt, pl. cukrászda, kávézó, stb. Egy kávé, tea mellett, oldott hangulatban megismerjük egymást, meghallhatom elképzeléseiteket, közösen átbeszéljük az esküvő és az esküvői fotózás részleteit. Viszek fotókönyvet, laptopot, szerződés tervezetet, Ti hozzátok magatokkal kérdéseiteket, ötleteiteket. Egy kellemesen eltöltött óra alatt minden fontos esküvői fotózással kapcsolatos kérdést tisztázunk, hogy jó döntést tudjunk hozni. Szükség esetén Budapesten kívüli helyekre is örömmel ellátogatok, keressetek mihamarabb, hogy időpontot tudjatok foglalni! Amennyiben szükséges, telefonon, e-mail-ben, Skype-on ugyancsak tudunk egyeztetni.

 

- Az esküvő után mennyi idővel kapjuk meg az elkészült fotókat? Az elkészült esküvői fotókat általában 4-12 héttel az esküvő után adom át és/vagy osztom meg, töltöm fel a Internetre stb. Az esküvői fotók gondos és szakszerű utómunkán, képszerkesztésen, retusáláson esnek át, ezek után kis és nagy file-ok külön mappákban lementve, feltöltve kerülnek átadásra, megosztásra.

 

- Van-e arra lehetőség, hogy mi válasszuk ki a legjobb esküvői fotókat? A válogatást én szoktam végezni, természetesen külön kérésre örömmel adok erre lehetőséget Nektek. Ehhez egy személyes találkozóra, vagy online felületen megosztott képek szelekciójára van szükség. Jómagam igen magas szakmai, művészeti szempontok és sokéves tapasztalat, és az előzőleg Veletek átbeszéltek alapján válogatom le az esküvőn fotózott képeket. A részletekért keressetek bizalommal!


- Árajánlatot hogyan tudunk tőled kérni az esküvői fotózásra? Esküvői fotózásra leggyakrabban e-mail-en keresztül adok árat, de előzetesen egyeztethetünk telefonon, Skype-on vagy személyesen is. Az esküvői fotózás árakat elsősorban a rendelkezésre állás ideje szabja meg, de fontos szempont az is, hogy hány képet szeretnétek. Az esküvői csomagok által nyújtott szolgáltatásokról és árakról ha többet szeretnétek megtudni, keressetek bizalommal!

 

- Hogyan készüljünk a jegyes fotózásra? A jegyes fotózásra kényelmes, kedvenc öltözetben gyertek. Javaslatom, hogy stílusban és/vagy színben legyen valami közös a ruhátokban, az sem baj, ha teljesen hasonló. Ez plusz szimbolizálja az együvé tartozásotokat, és jól is mutat a közös fotókon. A jegyes fotózás legfontosabb teendőit már az személyes találkozó során szóbahozom. Legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Hozhattok kutyát, piknik felszerelést, bort, bármit, amit szeretnétek. Ha magatokat hozzátok, én is mindig szívesen ötletelek. A jegyes fotózás vagy más néven előfotózás, angolul engagement session (röviden e-session) összefogó neve az esküvő előtti fotózásnak. Leggyakrabban kora vagy késő délután, koraeste szervezzük (évszaktól függően), sétálunk, beülünk valahová, villamosozhatunk, hajókázhatunk, gyakorlatilag bármi szóba jöhet. Én annak is nagyon örülök, ha olyan helyre szeretnétek menni, ahol pl. megismerkedtetek vagy szívesen jártok, azaz szimbolizálja szerelmeteket, kapcsolatotokat. Ha kérdésetek van, keressetek bizalommal, írjatok vagy hívjatok!


- Milyen technikai háttérrel rendelkezel? Egy szóval is ki tudnám fejezni: Nikon vagyok. na de kicsit bővebben. Két Nikon DSLR vázzal dolgozom, nálam van egy tartalékgép, természetesen kedvenc Nikkor objektívjeim, plusz egy vaku, amit szinte sosem használok, mert szeretem a természetes fényviszonyokat. Ezen kívül memóriakártyák és akkumulátorok hada, melyekből mindig pontosan dupla annyi van, mint amennyire aznap szükségem van, minden kamerámhoz duplán, biztos, ami biztos. Néha asszisztenssel dolgozom az esküvői fotózások során, de általában egyedül. Öltözetem praktikus és közepesen elegáns, pont ahogy jól érzem magam és az alkalom, a fotós szakma és a helyzet megkívánja. Fekete/sötét nadrág és világos ing, de mindig van nálam zakó, amit főként nyáron igen ritkán húzok fel, hiszen az esküvők alkalmával folyamatosan két fényképezőgép van nálam, egy a kézben, egy a vállamon.

 


 

<< Vissza